Apartmanda Merkezi Uydu Sistemi
Bir apartmanda ya da sitede ortak kullanıma tahsis edilmiş birçok yer ve araç olduğu gibi yeni ortak kullanımlar da tahsis edilebilir. Ancak ortak kullanımlar için kat maliklerinin belirli bir çoğunluğunun rızası gerekir. Apartmanda merkezi uydu sistemi kurulması da bunlardan birisidir. Peki, apartman merkezi uydu sistemi için nasıl bir karar alınması gerekir?
Bir apartmanda ya da sitenin tamamında hayatı kolaylaştırıcı yeniliklerden birisi de merkezi uydu sistemidir. Merkezi uydu sistemini mantıklı ve hatta gerekli kılan hususlar şu şekilde sıralanabilir:
Apartman çatılarındaki çanak anteninden kaynaklı görüntü kirliliği ortadan kalkar.
Çatıdaki büyük vidalamalar sonucu oluşabilecek çatı akıntılarının önüne geçilebilir.
Binadan aşağı sarkan kablo kirliliği sona erer.
Herkesin tek tek çanak anten ve kablo masrafına girmesindense merkezi uydu sistemi daha hesaplı olur.
Bütün bu avantajlarına rağmen kat maliklerinin tamamı merkezi uydu sistemi istemeyebilir. Bunun nedenleri de şöyle sıralanabilir:
Özellikle eski binalarda çatıda herkesin zaten çanak anteni bulunduğundan, kat malikleri yeni masrafa girmek istemeyebilir.
Bazı kat malikleri bu harcamayı gereksiz bulabilir.
Kat maliki şahsi sebeplerle merkezi uydu sistemine karşı olabilir.
Göreceğiniz üzere merkezi uydu sistemi esasen faydalı bir yenilik olsa da her kat malikinin aynı fikirde olmaması da son derece normaldir.
Merkezi uydu sisteminin kurulması için gereken oy çoğunluğunu söylemeden önce, ortak yer kavramını izah etmek gerekir. Apartmanda ya da sitede örneğin avlular, dış cephe, çatı, otopark, asansörler ya da baca gibi yerler ortak alanlara en bariz örneklerdir. Apartman çatısı ortak alandır.
Merkezi uydu sisteminin montajının yapılacağı yer muhtemelen çatı olacaktır. Çatı yerine başka bir yer seçilecek olsa bile, burası da yine mutlaka kat maliklerinin ortak kullanımına tahsis edilmiş bir yer olacaktır.
Haliyle merkezi uydu sistemi kurulması hususu muhakkak ortak alan üzerinden değerlendirilmelidir. Ortak alanlarda yapılacak ilaveler ve değişiklikler ise özel çoğunluk kararına tabidir. Burada aranan çoğunluğun hem sayı hem arsa payı çoğunluğu olduğunu unutmamak gerekir. Örneğin herkesin eşit arsa payına sahip olduğu 20 dairelik bir apartmanda 11 kat malikinin onayı yeterli olacakken; arsa paylarının farklı olduğu bir apartmanda hem en az 11 kat malikinin onay vermesi hem de bu kat maliklerinin arsa payı toplamının da en azından yarıdan bir fazlaya ulaşması gerekecektir.
Apartmanda veya sitede merkezi uydu sistemi kurma kararı yöneticinin ya da yönetim kurulunun tek başına alabileceği bir karar değildir.
Ortak alanlara ilişkin bir yenilik olarak kabul edilecek böyle bir işlemin, ancak kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğuyla yapılması mümkündür.
Son olarak hatırlatmak isterim ki; yukarıda izah ettiğimiz hususlar haricinde apartmanın ya da sitenin yönetim planına da bakmak gerekir. Yönetim planında örneğin merkezi uydu sisteminin kurulmasına dair açık bir hüküm varsa, artık yöneticinin hiçbir kat malikinin onayını alması gerekmez.