Güneydoğu Anadolu Bölgesi
Türkiye'nin en küçük bölgesidir. Bitki örtüsü bozkırdır, Türkiye'nin en kurak bölgesidir. Günlük sıcaklık farkı ve mekanik çözülmenin en şiddetli olduğu bölgedir.
ORTA FIRAT BÖLÜMÜ
• Bölgenin batı bölümüdür.
• Akdeniz’den nemli hava kütlelerine açık olup iklim daha nemli ve ılımandır.
• Ürün çeşidi, tarımsal gelir, Dicle Bölümü’ne oranla daha fazladır.
• Nüfus yoğunluğu daha fazladır.
DİCLE BÖLÜMÜ
• Bölgenin doğuşudur.
• iklimi daha kurak daha karasaldır.
• Nüfus yoğunluğu ve tarımsal gelir daha azdır.
• Petrol yatakları bakımından zengindir.
Güneydoğu Anadolu Bölgesinin İlleri: Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Adıyaman, Kilis, Şırnak
Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Dağları: Karacadağ, Mazı Dağları
Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Ovaları: Harran Ovası, Ceylanpınar Ovası
Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Yöresel Lezzetleri: Urfa Kebabı, Adana Kebabı, Beyran, Lahmacun, İçli Köfte, Çömbül, Kısır, Ali Nazik, Börek, Künefe, Şiş Köfte, Simit, Zeytinyağlı Enginar, Fıstıklı Baklava, Tirit, Mumbar, Çörek.