Kayseri Yağlaması
Kayseri Yağlaması
Kayseri’nin kendine has olan yemeklerinden bir tanesi yağlamadır. Lezzetli olan bu yemek, Kayseri’nin zengin tarihine ve kültürel mirasına kök salmıştır. Bu lezzet Kayseri’nin mutfağının bir parçası olarak kabul edilmiştir. Genellikle kuzu ve dana kıyması, soğan, domates, maydonoz, toz biber, karabiber, kimyon, tuz ve istenen birkaç baharat daha eklenerek harmanlanır ve iç harcı hazırlanarak pişirilir. İnce pişirilen şebitlerin arasına iç harç sürülür ve katman, katman bu şekilde devam edilir. Üstüne veya tabağın kenarına süzme yoğurtla yapılmış olan sarımsaklı yoğurt ilave edilir. Bu özen ve sabır isteyen lezzetli yemek, kuşaktan kuşağa aktarılan kültürel bir yemeğimizdir. Yağlama İç Anadolu bölgesinin bir ana yemeğidir. Bu yemek farklı yeme biçimleri olsa da en lezzetli olanı el ile içe doğru katlayıp yoğurda batırarak yenmesidir.
Yağlama Tarifi
Malzemesi İçin:
1 Yemek Kaşığı Sana Klasik
1 Çay Bardağı Sıvı Yağ
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Çay Kaşığı Kırmızı Pul biber
1 Çay Kaşığı Maya
2 Adet Yeşil Biber
2 Su Bardağı Yoğurt
10 Dal Maydanoz
1 Çay Kaşığı Kuru Nane
5 Adet Domates
500 gr Kıyma
3 Su Bardağı Un
1 Çorba Kaşığı Tereyağı
2 Diş Sarımsak
1 Adet Kuru Soğan
1 Çay Kaşığı Tuz
Yapılışı:
Un, tuz, su ve maya ile çok katı olmayacak şekilde hamur yoğurulur. Üzeri kapatılıp 20 dk. mayalanması için beklenir. Hamur mayalanırken bir tencereye, sıvı yağ konulup üzerine ince ince doğranan soğan ve yeşilbiberler eklenir. İyice kavurduktan sonra, kıyma eklenir. Kıyma biraz kavrulduktan sonra, robotta çektiğimiz domates ve maydanoz eklenir. Tuz, karabiber ekledikten sonra 1 bardakta su ekleyip 20 dk. pişirilir. Mayası gelen hamurdan cevizden büyük parçalar koparılıp yumaklar yapılır, sonra 3 mm kalınlığında hamur açılarak ısıtılmış tavada pişirilerek, lavaşlar hazırlanır. Bu arada biraz soğutulan iç harcımız lavaşların her katına yayılarak sürülür. Tercihe göre 15 kata kadar yapılabilir. Bir kapta hazırladığınız sarımsaklı yoğurt en son kata dökülür. İsteyenler üzerine hazırlanan, tereyağlı sanalı, pul biber ve naneli sos dökebilir.