Meyve Suyu
MEYVE SUYU
Meyve suyunun kökeni, antik çağlara kadar uzanır. İlk meyve suyu üretimi, insanların meyveleri sıkıp suyunu elde ettikleri dönemlere dayanır. Bu süreç, özellikle sıcak iklimlerde yaşayan insanların susuzluklarını gidermek ve tazeleyici bir içecek elde etmek amacıyla başladığı tahmin edilmektedir. Antik mısır, Yunan ve Roma medeniyetlerinde meyve suyu üretimine dair kayıtlar bulunmaktadır
Meyve suyu veya sebze suyu, doğal olarak meyve ve sebze dokusunda bulunan sıvıdır. Meyve suları, ısı veya çözücü kullanılmadan, taze meyvelerin ezilmesi veya sıkıştırılması ile hazırlanılır. Örneğin: portakal suyu portakal meyvesinin özütüdür. Suyu alam için meyve sıkacağı ve meyve presi kullanılır.
Meyve suları en çok cam şişe, tetra brik, tekra pak ve plastik şişe ambalajlarında satışa sunulmaktadır.
Meyve suları genellikle bir içecek olarak tüketilir hazır alıp tüketilmesi çok pratiktir asitsiz ve doğal olmasından dolayı zararlı içecekler yerine tercih edilebir. Özellikle küçük çocuklar için hayat kurtarıcı bir içecek olma özelliği taşır beslenme çantalarında, yanlarında yemek yerken yanında hep içilir.
Meyve suyu sağlık açısından da oldukça faydalıdır içinde bulunan c vitamini folik asit ve potasyum sayesinde bünyemize fayda sağlar. örneğin: doğal ve eklenmiş c vitamini, folik asit ve potasyum içerir. Meyve suyu, sağlık yararları sunan karotenoidler, polifenoller ve c vitamini gibi besinler sağlar.
TÜRLERİ: türlerine gelecek olursak farklı farklı bir sürü türü vardır aslında her meyvenin birbiriyle uyumu veya tek başına suyu olduğu gibi farklı meyvelerle veya sebzelerle de karışım hali vardır.
Örneğin: elma suyu, armut suyu, portakal suyu, vişne suyu, greyfurt suyu, ananas suyu, domates suyu.. üzüm suyu, yabanmersini suyu, salatalık suyu, havuç suyu, kenevir suyu, şalgam suyu, nar suyu
burdada görüldüğü üzere sebzelerden bile meyve suyu vardır bende burda ilk defa duyuyorum bazılarını ve benim en sevdiğim vişne suyu o az da olsa ekşi tadı ve vişne muazzam bir tad katıyor içine...
kış aylarında veya hastalanınca taze taze sıkılıp içilebilen evde de hazırlanabilen bu içecek oldukça insanlar tarafından seviliyor
yazında sıkılıp buz dolabında bekletilince veya içine buz atarak buz gibi içilebilen bu içecek görüldüğü gibi her mevsim kullanılabiliyor.
İşleme yöntemleri meyve suları arasında farklılık gösterse de meyve sularının genel işleme yöntemi gıda kaynağının yıkanması ve ayrılması, suyu çıkarma, sütme, filtreleme ve arıtma, harmanlama, doldurma, mühürleme, soğutma, etiketleme ve paketleme işlemlerini içerir.
Meyveler toplandıktan ve yıkandıktan sonra, iki otomatik yöntemden biri ile meyve suyu ekstrakte edilir. Birinci yöntemde, alt fincanda sivri metal borular bulunan iki metal kap bir araya gelerek kabuğunu çıkarır ve meyvenin etini metal tüpün içinden zorlar. Meyvenin suyu daha sonra tüpteki kçük deliklerden dışarı çıkar. Kabuklar daha sonra kullanılabilir ve daha sonra kullanım için geri kazanılan yağları çıkarmak için yıkanır. Meyve suları suyu çıkarmak için vakum altında ısıtılarak ve ardından yaklaşık 13 santigrat dereceye kadar soğutarak konsantre edilir. Bir meyve suyundaki suyun yaklaşık üçte ikisi çıkarılır. Meyve suları, konsantre halde de satılabilir. Tüketici konsantre meyve suyuna su ekler.
Meyve suları daha sonra paströrize edilir ve genellikle hala sıcakken kaplara doldurulur. Sıcakken bir kaba meyve suyu dökülürse, olabildiğince çabuk soğutulur. Isıya dayanmayan ambalajlar, doldurmak için steril koşullar gerektirir. Kapları sterilize etmek için hidrojen peroksit gibi kimyasallar kullanılabilir. Tesisler 1 ile 20 ton arasında üretim yapabilir.
Meyve suyu, sadece lezzetli bir içecek olmanın ötesinde, sağlık açısından da birçok fayda sunar. İçeriğinde bulunan vitaminler, mineraller ve antioksidanlar, bağışıklık sistemini destekler ve genel sağlık üzerinde olumlu etkiler sağlar. Ayrıca, meyve suyu, sindirimi kolaylaştırır ve vücutta enerji seviyesini artırır. Kültürel olarak da birçok toplumda özel bir yere sahiptir. Örneğin, Akdeniz mutfağında yemeklerle birlikte taze sıkılmış meyve suyu tüketmek yaygındır. Günümüze kadar ulaşan meyve suyu zaten basit bir içecek eskilerden de baya meşhur olan içecek resimde görüldüğü gibi eskiyi biraz simgeliyor ve bu resimde benim hoşuma gittiği için buraya koymak istedim.

