Emlak Yöneticim

NEVZİNE TATLISI

NEVZİNE TATLISI

NEVZİNE TATLISI  KÖKENİ VE TARİHÇESİ

Kayseri mutfağına özgün en bilinen yerel tatlılardan biridir. Bu bölgede özel günlerde sıkça yapılır ve ikram edilir.

NEVZİNE TATLISININ ADI

Bazı kaynaklarda, Osmanlı döneminde kullanılan “nev” (yeni) ve zine (süslü, ziynet) kelimelerinden türediği söylenir ve yeni süslü adını kullanırlar tatlının özel günlerde (bayramlarda, kız istemelerde, düğünlerde) yapılmasının sebebinin bu olduğuna inanılır.

ÖZELLİKLERİ

İçeriğinde tahin, pekmez, ceviz kullanılır bu da fazlasıyla faydalı ve besleyici olduğunu gösterir. Hamuru pekmez sayesinde tatlanır ve karamelize bir aroma katarak şeker niyetine geçer. Tahin sayesinde de yoğun kıvama ulaşır üstüne hazırlanan şerbet ile de ikram edilir.

GELENEKSEL KULLANIMI

Kayseri’de gelin evinden çıkan çeyiz arkasından uğurlama sırasında bu lezzetli tatlının ikram edilmesi geleneksel bir âdettir.

Malzemeler

-125 gram tereyağı (oda sıcaklığında)

-1 çay bardağı sıvı yağ

-1 çay bardağı yoğurt 

-1 çay bardağı tahin 

-1 çay bardağı karbonat

-1 yemek kaşığı sirke 

-Yarım su bardağı kadar ceviz içi

-Aldığı kadar un (3-3,5 su bardağı)

Şerbet için 

-2 su bardağı su                                          

-2 su bardağı toz şeker 

-Yarım su bardağı üzüm pekmezi 

YAPILIŞI

ŞERBET HAZIRLIĞI:

-Su ve şekeri kaynatın. Kaynadıktan sonra 5 dakika daha kısık ateşte kaynatmaya devam edin.

-Ocaktan almadan önce pekmezi ekleyin, karıştırın, bir taşım kaynatın ve soğumaya bırakın.

- HAMUR HAZIRLIĞI:

-Oda sıcaklığındaki tereyağını, sıvı yağ, yoğurt ve tahinle birlikte karıştırın.

-Üzerine karbonat ve sirkeyi ekleyin (karbonat köpürecektir).

-Cevizi ekleyin.

-Azar azar un ilave ederek yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur yoğurun.

- ŞEKİLLENDİRME VE PİŞİRME:

-Hamuru yağlanmış veya yağlı kağıt serili fırın tepsisine bastırarak eşit şekilde yayın.

-Üzerini çatalla desenleyin.

-Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30–35 dakika, üzeri güzelce kızarana kadar pişirin.

- Şerbetleme:

-Tatlı fırından çıktıktan 5–10 dakika sonra (çok sıcak olmayacak), soğumuş şerbeti üzerine dökün.

-Tatlının şerbeti iyice çekmesi için birkaç saat (tercihen 4–5 saat) dinlendirin.