Niksarın Geleneksel Lezzetleri
Niksarın lezzetli yemeklerine değinirsek, çorba olarak; Gendüme, keşkek, katıklı, toyga, tarhana, erikli, zoğallı, hamurlu, mısır, erişte mercimek, aşlık, düğün çorbaları gibi bir sürü çeşit vardır. Yemeklere gelirsek eğer; yaprak sarması, madımak, et kavurması, kelem dolması, patates kızartması ve bir sürü lezzetli yemek vardır. Hamur işlerinide unutmamak gerekir; leylek giliği, sac ekmeği değirmen dökme, patatesli pide, soğanlı-kıymalı pide, katmer. Tatlı olarak ise; yufka böreği şerbetli, çökelekli börek, hasuda, sütlü, kabak vardır. Patatesli bulgur, mercimekli bulgur, nohutlu bulgur, pilav kültürüde geniştir.
Ve meşhur Tokat kebabı; Tokat kebabı, yöresel sebze ve Niksar yaylalarının körpe kuzu etlerinden yapılır. Tokat yöresine özgü biber, ve yöresel domates lezzetini tamamlar. Kısaca Malzememiz: yaylada yetişmiş kuzu eti, patlıcan, tokat domatesi, tokat biberi, patates, kelle soğan, sarımsak ve özel pişirilmiş kebap pidesi (Lavaş Pide) kullanılarak yapılan Tokat yöresine ait bir yemektir. Özel kebap ocaklarında yapılır. Küçük parçalar halinde kesilen (kuşbaşı) etler baharat, kırmızı biber ve soğanla terbiye edildikten sonra kuyruk yağı ile yağlanmış şişlere takılmak üzere bekletilir. Şişlere biraz kuyruk yağı sürülür. Sebzelerin düşmemesi için patlıcanın sapı küçük parçalar halinde kesilir hazırlanır. Şişlere bir et bir patates, bir et bir patlıcan şeklinde hazırlanır, aralarına küçük parça kuyruk yağı takılır. Şişlerin sonuna küçük parça kuyruk yağı ve patlıcan sapı takılarak sabitlenir. Biberle Sarımsak bir şişe takılır. Patlıcanların kabuğu alınmaz yarıdan kesilmiş ve uzun selvi doğranmış patlıcanlar önceden hafifçe tuzlanmalıdır. Odun ateşi ile yanan Kebap ocağının ortasında bulunan yatay demire şişler asılır. Fırının iki tarafında bulunan yatay bölümde yanan odunların ateşi ile pişmeye bırakılır. Fırının alt kısmında bulunan şaç tepsiye domates soyularak bırakılır, pişmesi sağlanır ve damlayan yağlar toplanır. Özel pişirilmiş pideler bir tepsiye yayılır. Pişen etler ve sebzeler bunun üzerine sıyrılır. Tepsinin ortasına pişen domatesler konulur. Üzerine toplanan yağlardan gezdirilerek servise alınır.