Emlak Yöneticim

Türkiye'de ki Kültürler

Türkiye'de ki Kültürler

Türkiye'deki Kültürler 


İlk olarak kültür deyince aklımıza bir toplumu diğer toplumlardan farklı kılan, geçmişten beri değişerek devam eden, kendine özgü, sanatı, inançları, örf ve adaletleri  anlayışı ve davranışları ile onun kimliğini oluşturan yaşayış  ve düşünüş tarzı gelmeli. Her ülkenin, yörelerin kendine özgü kültürü vardır. Bende Türkiye'nin kültürünü, Türkiye'nin bölgelerinin  kültürünü , yöreler arası kültürel farklılıklarını konu edindim. İlk olarak Türk kültüründen bahsedersek tarihi süreç içerisinde farklı medeniyetlerle buluşan Türk kültürü, insanlık tarihinin en zengin kültürlerinden biri haline gelmiştir. Türk kültür ve medeniyeti, Türklerin devlet kurduğu coğrafyanın etkisi ile “ Bozkır Kültürü ” olarak adlandırılmaktadır. Bozkır kültürü denilmesinin sebebi göçebe bir yaşam tarzı, yaşama sahaları ve bozkırda kuru alanlarda yapılan hayvancılık nedeniyle üretime dayalı da bir ekonomik yapısı olduğu için bozkır kültürü denilmiştir. 

Türkiye'de ki bölgelerin kültürünü incelersek; Türkiye'de toplam 7 tane bölge vardır. Bu bölgeler: Akdeniz Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi, Ege Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ,İç Anadolu Bölgesi, Karadeniz Bölgesi,  Marmara Bölgesidir. Bu bölgelerin kültürleri birbiri içerisinde farklılık gösterir ilk olarak yemek kültürlerini incelersek Akdeniz Bölgesinde zengin meze kültürüyle bilinir. Deniz ürünlerinden yapılan meze çeşitleri, zeytinyağlı sebzeler, yoğurtlu mezeler ve baharatlı soslar sofralarda sıkça görülür. Özellikle salataları ve mezeleri fresh olması ile tanınır ve farklı damak tatlarına hitap eden pek çok seçenek vardır. Karadeniz bölgesinin yemek kültürü ise Karadeniz bölgesinde balık (özellikle hamsi) başta olmak üzere mısır, mısır unundan yapılan yiyecekler, kara lahana, taze ve kuru fasulye, kabak, patates, pirinç, fındık, tereyağı en çok tüketilen yiyeceklerdir. İç Anadolu yemeklerini incelersek de Anadolu yöresi halkının yiyecek kültüründe buğday ürünü un (çeşitli hamur işleri) ve bulgur başta gelir. Koyun eti, yoğurt, patates ve sebzeler (özellikle patlıcan, taze fasulye) önemli bir yer tutar. Özel günlerde kuzu tandır, bulgur pilavı, nohutlu yahni, su böreği, mantı, un helvası veya sütlaç yapılır. 

Gelenek göreneklere bakarsak ta bazı bölgelerde düğünler 3 gün 3 gece sürer. Anadolu Bölgesinde ilk gün bayrak kaldırılır ikinci gün kına son gün ise gelin alma ile son bulur. Marmara Bölgesinde ise genellikle modern düğünlerdir. Yani kız alınır büyük salona geçerler pasta ve takı törenleri olur oyun oynarlar ve düğün sona erer. Güneydoğu Anadolu'nun gelenek ve görenekleri incelersek te önemli bir misafir gelirse kebap, lahmacun yaparlarmış görenek olarak ta halay çekerlermiş.

 Bölgelerin ağızlarını yani konuşma tarzlarına bakarsak ta Karadeniz bölgesinde lazca konuşmak yaygındır Karadeniz ağzının en dikkat çeken kendine özgü özelliklerinden biri “K” / “Ç” ve “G” / “C” harflerinin fonetik değişimidir. Kitap, çitap olarak ya da gitmek, citmek şeklinde söylenir. Türkçe 'de özne başta, yüklem sonda yer alırken Karadeniz ağzında genellikle yüklem başta, özne sonra yer almaktadır.  Ege bölgesinde ise Ege Bölgesinin sıcaklığını, samimiyetini ve tez canlılığını tam anlamıyla yansıtan Ege Bölgesi'nin konuşma dili sadece harf düşüşleri, harf yuvarlamaları gibi farklı kelime yapıları ile değil aynı zamanda bu kelimelerin telaffuz edilişleri sırasında oluşan jest ve mimikler ile de kendine özgü bir yapıya sahiptir. Akdeniz Bölgesinde ise mesela arka geri demek anarya, ziyan olmak ise araya gitmek, banadura domates demekmiş  barnak parmak demektir. İç Anadolu Bölgesinde ise  nöruyon demek  ne yapıyorsun demek, ağızına bağele bi söylediğine bak hele , ağızını ayırmak tembellik etmek iş görmemek demekmiş.