Emlak Yöneticim

Zeytinyağlı Yaprak Sarması

Zeytinyağlı Yaprak Sarması

         Yaprak sarması ülkemizde yaygın olarak bayramlarda veya bölgelere göre düğünlerde de yapılıp konuk, misafirlere ikram-servis edilmektedir. Farklı olarak yapım çeşitleri olsa da genellikle yaprağın şehri olan ve sarmanın meşhur olduğu yer olan Tokat ilimizin geleneksel zeytinyağlı yaprak sarması tarifi kullanılır ve tercih edilir.   

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi:

İç Harcı İçin;

  • 2 adet soğan 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • Yarım çay bardağı nar ekşisi
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz, karabiber, pul biber, tatlı toz biber, kimyon, kuru nane (taze olursa daha güzel olur)
  • Bir miktar maydanoz

Üzeri için;

  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Bir çay kaşığı tuz
  • Bir adet limon 

Sarmak için ana malzeme olan yeteri kadar asma yaprağı.

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Yapım Aşamaları:(çiğden bir iç harç olacak)

Öncelikle  yapraklar 2-3 dakika sıcak suda bekletilir, yıkanır ve süzgece alınır.

Geniş bir kabın içerisine soğanlar rendelenir.

Üzerine zeytinyağı ve nar ekşisi dökülür.

Pirinç yıkanarak  kabın içerisine eklenir.

Baharatlar, salça ve tuzu da ilave edildikten sonra ince kıyılmış maydanozu da eklenerek karıştırılır.

Yaprağın geniş kısmına iç harçtan konulur ve rulo gibi iki yanlardan kapatarak sarılır. Bu işleme yaprak bitene kadar devam edilir.

Sardığımız yapraklar güzelce tencereye dizilir. Üzerine zeytinyağı, tuz ve limon dilimleri ekleyip üzerini 2 parmak geçinceye kadar su ilave edilerek kısık ateşte pişirilir. Üzerine sarmalar dağılmasın diye tencere kapağından biraz küçük ebatta bir kase kapatılır. 
Afiyet olsun…